Raspberry Pi Zero: Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής των πέντε δολαρίων.

Raspberry-Pi-Zero-480px-320px

Ο «Μηδέν» ανακοινώθηκε μέσω του επίσημου μπλογκ του Raspberry Pi στις 26 Νοεμβρίου 2015 στην τιμή των πέντε δολαρίων. Αρχικά πιστέψαμε πως πρόκειται για τιμή προσφοράς, για τιμή γνωριμίας με περιορισμένη ποσότητα μιας και η επόμενη μέρα ήταν η Μαύρη Παρασκευή, η Black Friday του έτους. Εν μέρει έτσι ήταν, εν μέρει όχι.

Μαζί με την άφιξη του Zero στην οικογένεια των Raspberry Pi, ανακοινώθηκε και η άμεση διαθεσιμότητα του σε Αγγλία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην Αγγλία διαμέσου των “The Pi Hut” και “Pimoroni” έναντι  τεσσάρων λιρών. Στην Αμερική διαμέσου των “Adafruit” και “Micro Center” έναντι πέντε δολαρίων.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι το Zero, χωρίς κάποια επιπλέον επιβάρυνση, θα συνόδευε το περιοδικό MagPi που η κυκλοφορία του τεύχους Δεκεμβρίου ξεκινούσε την ίδια μέρα.

Μέσα σε 24 ώρες ο Zero ξεπουλήθηκε. Υπήρχαν περίπου 20.000 διαθέσιμες πλακέτες από τις οποίες οι μισές διατέθηκαν μαζί με τεύχη του περιοδικού MagPi.

Αυτή τη στιγμή, ο Zero είναι σημειωμένος ως “Out of stock” στην ιστοσελίδα της Adafruit. Υπάρχει όμως διαθέσιμος ως μέρος σχετικών πακέτων. Αυτό, προφανώς, συμβαίνει για λόγους κέρδους. Την ίδια στιγμή στο Ebay η  τιμή του ξεπερνάει το δεκαπλάσιο των πέντε δολαρίων. Άρα, προς το παρόν τουλάχιστον, το Zero είναι «δώρον άδωρον» και η περίπτωση του αποτελεί ένα καλό παράδειγμα κυριαρχίας του νόμου «Προσφοράς και Ζήτησης». Ανυπομονούμε για την επόμενη φουρνιά πλακετών και ελπίζουμε να είναι αρκετά μεγάλη.

Αν μπορούσες να αγοράσεις «κανονικά» τον Zero, τότε με πέντε δολάρια θα έπαιρνες μια πλακέτα μεγέθους 65mm x 30mm x 5mm. Το μεγάλο ολοκληρωμένο κύκλωμα που  φιλοξενείται στην πλακέτα, εκτός άλλων διαθέτει τα 512MB μνήμη τύπου SDRAM και τον ARM11 επεξεργαστή που τρέχει με τη συχνότητα των 1GHz.

Στην πλακέτα βρίσκονται τέσσερις υποδοχές. Μια υποδοχή  κάρτας micro-SD για τη μόνιμη μνήμη του υπολογιστή, μια mini-HDMI υποδοχή για σύνδεση με οθόνη και δύο υποδοχές micro-USB, η μια για τροφοδοσία του υπολογιστή και η άλλη για σύνδεση εξωτερικής συσκευής.

Η πλακέτα είναι τρυπημένη, έτοιμη για να δεχτεί τον υποδοχέα των 40 ακίδων που διαθέτουν τα άλλα μοντέλα Raspberry Pi. Η αντιστοίχιση των ακίδων, η τοπολογία τους, ο ρόλος τους, παραμένουν ο ίδια με τα προηγούμενα μοντέλα. Η άλλη επιλογή είναι η κατευθείαν συγκόλληση καλωδίων για ένα πιο οικονομικό πρότζεκτ.

Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του με τηλεόραση μέσω αναλογικής εξόδου βίντεο (composite video). Όμως και εδώ απουσιάζει κάποιος υποδοχέας, μόνο τρύπες στη πλακέτα.

Ο Zero έχει τη δυνατότητα να τρέξει το Raspbian, μια έκδοση Linux, στην οποία μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και browser. Για μια τέτοια εφαρμογή, για να λειτουργήσει ο Zero ως προσωπικός υπολογιστής, χρειάζονται πολλά παρελκόμενα του αξίας πολλαπλάσιας της πλακέτας του. Για παράδειγμα: Τροφοδοτικό, κάρτα μνήμης, micro-USB σε USB μετατροπέας, USB hub, mini-HDMI σε HDMI μετατροπέας, WiFi USB access point, πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη, κουτί. Λογαριάζοντας όλα αυτά θα βρεις οικονομικότερο ένα φτηνό tablet και φαίνεται ότι o Zero δεν προορίζεται τόσο για τέτοια χρήση. Προορίζεται περισσότερο για πειραματισμό, παίρνοντας δεδομένα από αισθητήρες μέσω των ακίδων εισόδου, ελέγχοντας άλλες συσκευές μέσω ακίδων εξόδου, για IoT εφαρμογές αλλά ακόμα και ως πλακέτα-υπολογιστής μιας χρήσης. Τέτοια πράγματα.

Τα μυαλά των μελών της κοινότητας του Raspberry Pi μηχανεύονται και κατασκευάζουν, υλοποιούν τις ιδέες τους εδώ και καιρό. Τώρα, με τη μείωση της τιμής, ανοίγουν οι πόρτες της κοινότητας σε περισσότερα άτομα και μειώνεται η τριβή κατά τη μεταφορά μιας ιδέας στην πράξη. Ανυπομονώ να δω αυτά που θα δούμε. Και να φτιάξουμε κιόλας!